Search
  • Tine

Om lys og mørke, afmagt og håb

I går tændte Danmark lys i mørket for at mindes liv, der blev taget af fascismens og nazismens mørke, og for at fejre den frihed og det demokrati, de kæmpede for at bevare. Da de mange små flammer brød majmørket, så var det klart, at min storebror nu herhjemme for mange er den ubestridte frontfigur for det, lysene tændtes imod.


I de her dage går jeg rundt med en diffus følelse af, at jeg ikke rigtigt kan tillade mig at leve mit liv som vanligt, når min storebror opfører sig som han gør. Uanset at vi ikke er i kontakt, så … er det, som om en del af mig hele tiden er optaget af at lede efter noget; en snor et sted på min krop eller en slags radiobølge i mit blod, som forbinder mig til ham, og som jeg, hvis jeg bare fandt den, ville kunne trække i, råbe ham op igennem, så han stoppede.


Men jeg kan ikke finde den forbandede snor! Og bølgerne i mit blod skaber ingen ringe i hans.


Alligevel, fordi min storebrors navn igen og igen nævnes som synonym med mørket, er det som om, en del af min krop er på konstant ængstelig jagt efter det sted inde i mig, hvor jeg er rent lys, stærkt nok til at modstå alt mørke i verden på egne og andres vegne. Jeg skal kunne se klart langt ud i horisonten, mine tanker og argumenter skal være knivskarpe og perfekt afbalancerede, jeg må ikke træde skævt. Jeg kan mærke, at jeg dømmer mig selv hårdt for alting i disse dage, også for ting, der intet har med den politiske situation at gøre.


Jeg ved godt, hvad I vil sige, og jeg ved også, at det er selvfølgelig er rigtigt nok; 'det er jo ikke din skyld', 'det handler jo slet ikke om dig'. Men jeg er også så ulykkelig, netop fordi det ikke handler om mig; hvis jeg kun var mig, og han kun var sig, hvis det stadig bare handlede om mit tab af en storebror, som det gjorde engang for år siden, da jeg gav op.


Men det er blevet så meget større, hele landet og dele af verden taler om det og med god grund. Jeg er ikke kun mig, og han er ikke kun sig selv længere. Via vores menneskesyn og politiske værdier bliver vi alle del af noget større.


Når vi går til valg og lægger vores stemmer, så håber jeg, at det vil vise sig, at de fleste af dem, der kunne overveje at stemme på Stram Kurs, når at ombestemme sig. Jeg håber dog også, at alle vi andre, der ikke kunne drømme om det, også vælger de partier fra, som ikke klart og entydigt afviser at danne regering med eventuelle mandater fra partiet. Jeg håber, både personligt og politisk, at Stram Kurs får en meget kort levetid. For selv uden Stram Kurs har vi rigtigt meget at arbejde med i vores land, højrenationalismen står alt andet lige i flor i mange varianter med forskellige navne, og vi på venstrefløjen er jo heller ikke enige i alt.


Men når vi stemmer, så lad os stemme for det, som lysene brændte for i går aftes. Lad os stemme for det inde i os selv, hvor vi er lyse og rummelige som sommernætterne, der kommer.
12,677 views