Search

Frit valg på nogle hylder

Teksten nedenfor er et debatindlæg oprindeligt publiceret i Berlingske her:


https://www.berlingske.dk/kommentarer/dine-bryster-dit-valg
Dine bryster, dit valg


AK Nygart (tidl. Privathospitalet Nygart) har en ny busreklame for brystoperationer til kvinder.

Privathospitalet er kendt for reklamer, hvor nøgne bryster ledsager tilbuddet om et par nye, men har også været i søgelyset, da en patient døde under en operation.


Sådan som AK Nygart har pareret kritik, kan den nye reklames diskrete udtryk overraske. Et elegant sort banner med ordene:


Dine bryster, dit valg.


Men dét er smart! Man vil lukke for feministisk kritik, for det er underforstået: Hvis ikke det er dine bryster, så bland dig udenom. Med mindre du vil have på dig, at du blander dig i kvinders frie valg.


Men mange af os er socialiseret i en sådan grad, at spørgsmålet om det frie valg er noget mere kompliceret. Den enkelte kvindes valg må desuden ikke bruges som afledning af kritik af strukturer, der sender langt flere kvinder på operationsbordet uden medicinsk behov.


Retten til at stemme. Og til nye bryster


Kvindens ret til at vælge – alle feministiske parolers moder. Men i dag er vi nået så langt i frigørelsen, at valgfrihedens argument kan kidnappes. Det er en mudret problematik.


Vi har et strukturelt problem. Kvinder bruger langt flere ressourcer end mænd på at have det skidt med deres kroppe. Hvis det offentlige rum ikke var plastret til med perfektuerede kvindekroppe eller idéen om dem, og kvinder ikke så ofte blev mindet om deres æstetiske undermål, kunne det frigøre energi til andre ting.


"Men kvinder må da selv om, hvad de gør med deres kroppe. Du skal da ikke kalde dem undertrykte, fordi de får lavet bryster. Kvinde er virkelig kvinde værst!"


Dette indlæg må ikke misforstås som en kritik af andre kvinders nye bryster. En følsom beslutningsproces går utvivlsomt forud for alle operationer. Jeg æstetiserer også mig selv og holder opsyn med min krop på en måde, der er lidet imponerende på en frigjort målestok. Har du fået nye bryster og er glad, er det dejligt for dig. Behovet for at føle sig attraktiv er menneskeligt og findes uafhængigt af patriarkale strukturer.


Men der er en tendens til, at de ting, der får os kvinder til at føle os attraktive, er mere usunde og ressourcekrævende end dem, der gør ditto for mænd.


Kvinde er kun kvinde værst, hvis vi nægter af reflektere over, at vores valg ikke er truffet i vakuum, men i et net af forventninger, som ikke alle vil eller kan leve op til. Ligestilling er et ideal, strukturer er generelle. Hver især skal vi leve kaotiskt partikulære liv, men det er vigtigt, at vi tør tale om vores påvirkelighed. Vi indordner os forskelligt, man vælger sine kampe.


Jeg føler mig smukkere med makeup. Det overskygger en underliggende irritation over at stå i byen foran en mand, der ikke har gjort stort andet end at plaske vand i ansigtet. For kropsforskønnelse i vores samfund er kønnet. Kvinder forventes i vid udstrækning at bruge mest tid og flest penge på det – der bliver set skævt til mænd, der gør det i samme grad.


Nogle kan have let ved rollen, men ligestillingen vinder intet ved, at vi nægter at anerkende, at et kønnet pres findes. Også selvom man fra naturen passer nogenlunde ind i formen og har økonomien til at fixe resten.


Jeg tror, at moderne kvinders frygt for at blive stemplet som svage eller anklaget for at spille 'offerkortet', er medvirkende til, at man helst vil fremstille alt, man gør, som resultatet af stålsat autonomi. Det er en linedans at fremstå som en boss lady og samtidig indrømme, at man lader sig påvirke. Vi skal være perfekte, derfor også perfekte i vores frigjorthed. En nyliberal tidsånd og skråsikkerhedens debatkultur spiller også ind.


Kun for mig


Ting kan fungere fint for den enkelte, uden at hjælpe ligestillingen, og ligestilling har flere udtryk.


Men jeg ser en tendens til, at kvinder kan sige "for mig er det ligestilling, når ..." og fuldføre sætningen med snart sagt hvad som helst, og så ryger det i kredsløb som feminisme. Hun har jo truffet et valg. Hvis det valg endda har bragt hende succes, er hun vel en forbilledlig feminist?


Den tankegang udnytter AK Nygarts reklame.


Men vejen til ligestilling er ikke bare 'det, der virker for mig.' Vi er nødt til at se på, hvorfor vi vælger, som vi gør, hvorfor nogle beslutninger bærer frugt. Ofte afsløres et kønnet pres og belønningsystem. Man kan vælge frit inden for spillets rammer.


Kvinder er stadig mest utilfredse med deres kroppe, lider mest af spiseforstyrrelser og får foretaget flest kosmetiske operationer, der i værste fald kan resultere i døden. En ulighed, der bør kigges ærligt på, ikke forsøgt camoufleret som resultatet af den enkelte kvindes frie valg.


For tallene for ramte af spiseforstyrrelser og antallet operationer henvises til Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade og eSundhed.


20 views